2010/10/27

Puregon

Puregon
Vad används Puregon® för?
Hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning, såsom in vitro fertilisering (IVF) och andra metoder, kan Puregon åstadkomma utveckling av fler folliklar (Betyder liten blåsa och avser ofta de blåsor som finns i äggstocken och innehåller förstadium till ägg. Vid ägglossning brister en follikel och en mogen äggcell vandrar ner i äggledaren).

Var särskilt försiktig med Puregon®:

Berätta för din läkare om du någon gång tidigare har haft en allergisk reaktion mot vissa antibiotika (neomycin och/eller streptomycin).

Om du är kvinna:
Din läkare kommer att övervaka effekten av din behandling regelbundet för att kunna välja rätt dos av Puregon från dag till dag. Du kommer troligtvis att genomgå regelbundna ultraljudsundersökningar av äggstockarna, och det kommer att behövas regelbundna blod- eller urinprov. Detta är mycket viktigt eftersom en för hög dos FSH kan ge allvarliga men ovanliga komplikationer, som beror på att äggstockarna blivit hyperstimulerade. Detta tillstånd kallas ovariellt hyperstimuleringssyndrom. Det kan märkas som smärtor i buken (se också sektion 4, Eventuella biverkningar).

→ Kontakta din läkare omedelbart om du får buksmärtor, även om de skulle uppträda några dagar efter den sista injektionen.

Behandling med Puregon, liksom graviditeten i sig själv, kan öka risken för trombos. Trombos är bildning av blodproppar i dina blodkärl, oftast i vener i benen eller lungorna.
Före start av behandling, diskutera detta med din doktor, speciellt:
• om du redan vet att du har en ökad risk för tromboser
• om du eller någon annan i din närmaste familj, har eller har haft en trombos
• om du har kraftig övervikt.


FSH = Follikelstimulerande hormon, d.v.s. ett ämne i kroppen som stimulerar bildningen av en s.k. äggblåsa (follikel). Det är i äggblåsan ägget ligger tills det blir ägglossning då blåsan spricker. Hos män påverkar FSH spermiebildningen.

Trombos = Blodpropp



Dosering till kvinnor
Din läkare bestämmer din startdos. Denna dos kan justeras under behandlingens gång. Ytterligare detaljer om behandlingsschemat anges nedan.
Det finns stora skillnader mellan olika kvinnor i svaret på FSH från äggstockarna, vilket gör det omöjligt att ge ett doseringsschema som passar alla patienter. För att finna den rätta dosen kommer din läkare att kontrollera tillväxten av folliklar med ultraljudsundersökning och mätning av östradiol (kvinnligt könshormon) i blod eller urin.
• Medicinskt övervakad reproduktion, t ex IVF
En startdos bestäms av din läkare. Denna dos bibehålls åtminstone de fyra första dagarna. Efter det anpassas din dos baserat på svaret från dina äggstockar. När man har ett tillräckligt antal folliklar av lagom storlek, påbörjas den sista mognadsfasen av folliklarna genom att man ger hCG. Äggplockning kan börja 34-35 timmar senare.


hCG är en förkortning för human chorion-gonadotropin, på svenska humant koriongonadotropin. Det är ett hormon som börjar tillverkas vid graviditet av cellerna som utgör förstadiet till moderkakan. Hormonet går att mäta relativt tidigt, varför det används till graviditetstester.


EVENTUELLA BIVERKNINGAR
Liksom alla läkemedel kan Puregon orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.
Vid injektionsstället kan man få lindriga biverkningar som; blåmärken, smärta, rodnad, svullnad eller klåda. I enstaka fall har mer allmänt utspridda reaktioner såsom hudutslag observerats.

Hos kvinnor: En komplikation med FSH-behandling är hyperstimulering av äggstockarna. Detta tillstånd kan bli mycket allvarligt, men risken att drabbas kan minskas genom att kontrollera effekten av Puregon under behandlingens gång. Din läkare kommer att ta ansvar för det. Buksmärtor, illamående och diarré är de första symtomen. I mer allvarliga fall kan symtomen även vara förstoring av äggstockarna, ansamling av vätska i buken och/eller brösthålan, bildande av blodproppar i kärlen och viktökning.

Inga kommentarer: